Tratamentul anticoagulant oral poate preveni accidentele vasculare cerebrale datorate fibrilatiei atriale si poate prelungi viata. Tratamentul anticoagulant oral are eficienta superioara tratamentului cronic cu aspirina. Desi tratamentul anticoagulant oral creste riscul de hemoragie, de obicei acest risc este contrabalansat de beneficiile aduse. Riscul de hemoragie este similar in timpul tratamentului cu Aspirina sau anticoagulante orale in timp ce protectia impotriva accidentului vascular cerebral oferita de anticoagulantele orale este net superioara fata de Aspirina.
Anticoagulantele directe au un efect predictibil, deci nu necesita ajustari de doze sau monitorizarea eficientei tratamentului prin analize de sange. Se administreaza 1 data sau de 2 ori/zi avand efect in cateva ore. In cazul necesitatii unor interventii chirurgicale de obicei acestea se pot efectua in siguranta la 12 ore dupa administrarea ultimei tablete de anticoagulant direct. Pentru unele dintre aceste anticoagulante exista un antidot ce poate fi administrat in cazul necesitatii opririi imediate a efectului anticoagulant. Anticoagulantele directe au scazut riscul de AVC ischemic la pacientii cu fibrilatie atriala cu aproximativ 20%, mortalitatea totala cu 10 % fata de tratamentul cu antivitamine K, concomitant scazand in mod semnificativ si rata hemoragiilor associate tratamentului ( mai ales a hemoragiilor cerebrale).
Antivitaminele K au fost primele anticoagulante utilizate in tratamentul fibrilatiei atriale. Reduc riscul de AVC cu doua treimi si mortalitatea cu un sfert fata de aspirina. Utilizarea de antivitamine K este limitata de necesitatea masurarii frecvente a eficientei acestora (dozare INR) si de necesitatea ajustarii frecvente a dozelor . Printre dezavantajele acestor medicamente se numara si debutul lent al actiunii anticoagulante (la 2-3 zile dupa administrarea primei doze) precum si persistenta indelungata a efectului anticoagulant dupa oprirea tratamentului (lucru important in caz de hemoragii majore sau necesitatea unor interventii chirurgicale urgente). In clipa de fata sunt singura optiune de tratament anticoagulant la pacientii cu valvulopatie mitrala postreumatismala , proteza valvulara mecanica sau insuficienta renala cronica severa.